scriitor, compozitor

 
 
 

 

 

 

Adrian Leonard Mociulschi

"Stefan Niculescu. Poetica, matematica si armonie muzicala" de Adrian Leonard Mociulschi

In cadrul Salonului International de Carte "Gaudeamus" 2010 a avut loc lansarea oficiala a volumului "Stefan Niculescu : Poetica, matematica si armonie muzicala" de Adrian Leonard Mociulschi, la standul editurii Curtea Veche Publishing. La eveniment au participat personalitati culturale si presa.

Incursiunea in universul sonor descris prin litere de compozitorul si scriitorul de origine poloneza Adrian Leonard Mociulschi este mai mult decat o experienta estetica sau o provocare a cunoasterii. Este intalnirea cu o lume ermetica ce fascineaza si  invita sa fie descoperita, este contactul, mediat de autor, cu esenta unei creatii rasplatite cu Premiul Academiei de Arte Frumoase din Paris si cu Premiul Herder al Universitatii din Viena.

 

Adrian Leonard Mociulschi

 

"Vorbim despre o carte care are ca subiect opera componistica a marelui muzician Stefan Niculescu, personalitate de prima marime a culturii romanesti. Pentru Adrian Mociulschi, relatia cu Maestrul a fost cu totul deosebita, tanarul muzician considerandu-l pe drept parintele sau spiritual. Dupa trecerea lui Stefan Niculescu dincolo de hotarele cele vremelnice, autorul acestei carti a considerat ca are o datorie de suflet a incerca sa vorbeasca despre cel care l-a indrumat pe drumul creatiei, deschizandu-i orizonturile artei sonore aflate sub arcada principiilor ce au guvernat propria creatie. Exista in finalul volumului o intrebare careia autorul ii vine greu sa raspunda, privitor la ecoul muzicii lui Stefan Niculescu in lumea epocii sale. Sperand ca, poate, viitorul va inlesni aceasta deplina receptare, ca posteritatea va fi mai generoasa cu splendida imagine a gandirii muzicale apartinand Maestrului, Adrian Mociulschi intreprinde un demers complex si dificil. El isi doreste sub titltul <Stefan Niculescu. Poetica, matematica si armonie muzicala> sa pledeze pentru cunoasterea si intelegerea operei marelui artist. Actiunea, asa cum o dovedeste scrierea autorului, este temerara, cele spuse oprindu-se la hotarele propriilor descoperiri prin studiul ghidat de Maestru in numeroasele convorbiri cu discipolul sau." Prof.univ.dr. Grigore Constantinescu, Radio Romania Cultural (Oaza de muzica), 15 februarie 2011.

 

"Stefan Niculescu. Poetica, matematica si armonie muzicala" de Adrian Leonard Mociulschi

 

"Rezultatul devine astfel un expozeu care cumuleaza informatii analitice, ecouri spirituale, organizari de sisteme si aura poetica. Pana unde va fi ajuns investigatia, cat de aproape ii este lui Adrian Mociulschi muzica aceasta, este greu de raspuns din partea celor care stiu, cu evidenta, mult mai putin. Ne limitam, deci, la constatarea paralelei propuse - lectura si auditie - pentru a fi mai aproape - dar cat de aproape? - de arta marelui compozitor. Pe scara timpului, referintele si informatiile etaleaza in carte un tablou de consideratii filosofice, panoramizand idei apartinand filosofiei antice si ajungand pana la contemporaneitate. Este calea prin care insusi Stefan Niculescu a dat o alta viata heteromorfiei, mostenirilor preluate din bizantinism, noilor tehnici si sisteme sonore ale secolului XX. Retin, pe o pagina, la mijlocul acestei carti, o idee directoare prin prisma careia autorul priveste muzica niculesciana, drept <...rezonanta sensibila a sufletului omenesc in fata intalnirii cu misterul, raspunsul subiectiv si personal al omului dat incertitudinilor nascute din existenta cotidiana, prin experienta estetica>. Acest text imi pare poate semnul cel mai evident ca Adrian Mociulschi pastreaza in continuare si modelele, si sfaturile Maestrului sau, taine de memorie ce se cer impartasite pe mai departe semenilor. Cartea lui Adrian Mociulschi nu imi pare drept un final, ci o intentie care ne indreapta spre viitor." Prof.univ.dr. Grigore Constantinescu, Radio Romania Cultural (Oaza de muzica), 15 februarie 2011.

***

Poze in exclusivitate de la Targul International "Gaudeamus", lansarea de carte de la data de 18 noiembrie 2010, standul Editurii Curtea Veche Publishing. Materialele pot fi preluate cu citarea autorului fotografiei:

 

   

    

   

 

top

 

© 2006 - 2014  
webmaster.@.mociulschi.ro
Bookfest 2013 | Fryderyk 2012 | Gaudeamus 2011 | Gaudeamus 2010 | Chopin 200